STIBAG Contact†:: Inloggen therapeuten†::
Home Ik zoek een therapeut Ik ben therapeut Wat doet STIBAG? Therapievormen
u bent hier: home / Therapievormen

Therapievormen

Er zijn tegenwoordig talloze complementaire therapievormen, die allemaal hun eigen kwaliteiten bezitten. In het onderstaande overzicht vindt u een korte beschrijving van de meest voorkomende therapieŽn.

Acupunctuur Deze 3500 oude Chinese geneeswijze maakt gebruik van dunne naalden, die op acupunctuurpunten in het lichaam worden gestoken. Deze acupunctuurpunten bevinden zich op een van de 14 meridianen. Vanuit deze leer ontstaat ziekte door een uit evenwicht zijn van de Chi, de levensenergie. Door het prikken van de acupunctuurpunten wordt de Chi geactiveerd en wordt het evenwicht hersteld.

Ademhaling- en ontspanningsoefeningen Door speciale ademhaling- en ontspanningstechnieken leert u meer balans in uw leven te brengen. Hierdoor kunnen fysieke, geestelijke en emotionele klachten verminderen en vergroot u uw levensgeluk.

Acupressuur Dit is een Chinese geneeswijze waarbij het zelfgenezend vermogen wordt geactiveerd door met uw vingers en duim een gedoseerde druk uit te oefenen op bepaalde lichaamspunten. U kunt met deze geneeswijze ziekten en emotionele en psychische klachten behandelen, pijn verlichten, en de algemene vitaliteit vergroten.

Alexander techniek Dit is een praktische en effectieve techniek, waarmee u kunt leren zich bewust te worden van spierspannning en ongewenste houding- en bewegingspatronen. U leert deze patronen te herkennen en te veranderen, zodat u weer in balans komt en terug kunt keren naar een vrijer functioneren in alle activiteiten van uw leven.

Antroposofie Antroposofie is gebaseerd op de leer van Rudolf Steiner. Steiner geeft de wegen aan waarop antwoorden kunnen worden verkregen, scherpt instrumenten aan voor het oordeelvermogen en beschrijft de samenhang van de verkregen inzichten. Antroposofie biedt de mogelijkheid om op basis van vrijheid en eigen inzicht het leven te verdiepen, door met beide benen op de grond vorm te geven aan een spirutele levenshouding. Juist door je in te zetten voor anderen en voor de wereld.

A.P.S.-therapy Deze therapievorm maakt gebruik van het nabootsen van je lichaamseigen zenuwimpuls (actiepotentiaal). A.P.S. staat voor Action Potential Simulation ofwel actiepotentiaal nabootsing. Wetenschapelijk en klinisch onderzoek heeft aangetoond, dat de in A.P.S.-therapie toegepaste electrische energie significante biochemische reacties veroorzaakt op het niveau van de cel. De stoffen die dan vrijkomen, hebben een pijnstillend, ontstekeningsremmend en helend effect in de behandelde lichaamweefsels.

Aromatherapie Deze therapie werkt met etherische oliŽn, welke een geneeskrachtige werking hebben. Veel klachten zijn te genezen of te verlichten met de verschillende oliŽn, 100% natuur. U kunt deze geneeswijze toepassen in uw praktijk, schoonheidssalon of uw naasten ermee van dienst zijn.

Aura- chakrahealing Bij Aura- en chakrahealing worden blokkades opgeheven, zodat er opnieuw  balans ontstaat. Ieder mens wordt door een energieveld omgeven. Dit energieveld ofwel aura is een ovaal beschermend omhulsel rondom het lichaam. Emoties en lichamelijke aandoeningen kunnen ervoor zorgen dat de energiestroom blokkeert met ziekte en onbalans als gevolg.

Astrologie Astrologie gaat uit van het idee dat alles in het universum met elkaar samenhangt. Uit de positie van de zon, maan en planeten kan men het karakter, de sterke eigenschappen en gebeurtenissen uit iemands leven lezen. Als astroloog kun je onder andere geboortehoroscopen, jaarhoroscopen en relatiehoroscopen interpreteren.

Aura-Soma Aura-Soma is een kleurentherapie, die  door middel van uw eigen persoonlijke kleurenkeuze energieŽn zichtbaar maakt en ze weer in evenwicht brengt, zodat u uw balans hervindt. De invloed van kleur op het fysieke, mentale, emotionele en spirituele welzijn is onderzocht en elke kleur heeft zijn eigen trilling en energie. Vicky Wall, apothekeres en natuurgeneeskundig therapeut, 'herontdekte' de kracht van kleuren en zo ontstond Aura-Soma.

Autogene training Dit is een ontspanningstechniek, die aan het begin van de 20e eeuw werd ontwikkeld door de Berlijnse psychiater J.H. Schultz. Met autogene training kun je via geestelijke concentratie en het voorstellingsvermogen van mensen, in korte tijd leren jezelf te ontspannen. De term 'autogeen' betekent: 'uit zichzelf ontstaand'. Het woord training geeft aan, dat er een oefenperiode voor nodig is om deze vaardigheid onder de knie te krijgen. Autogene Training is een praktische techniek en gemakkelijk toe te passen in het dagelijkse leven.

Ayurveda Dit is een oude Indiase levenswijze, die erop is gericht een optimale leefwijze en gezondheid te verkrijgen. De vijf elementen en de drie dosha's vormen de basis van de behandelingen.

Bachbloesemtherapie Er wordt uitgegaan van 38 Bachbloesemremedies, die zijn gemaakt van geneeskrachtige bloesem- en plantenessences. Deze hebben een balancerende werking op de emotinele gesteldheid.

Bio-resonantie Dit is een geneeswijze, die stelt dat elk orgaan een speficieke trillingsfrequentie van elektromagnetische aard heeft. Bij ziekte of onbalans in het lichaam kan die trilling zijn verstoord. Met bio-resonantie-apparaten kan de oorzaak achter de ziekte worden vastgesteld. De bio-resonantieapparatuur werkt doorgaans met electroden, die de patiŽnt vasthoudt of die op specifieke punten op het lichaam worden gezet.

Bloesemtherapie Bloesemtherapie wordt ingezet ter verbetering van het emotionele en psychische WelZijn van de mens. De remedies die worden gebruikt, zijn overwegend bloesemremedies maar er wordt ook gebruik gemaakt van edelstenen en van kosmische, universele energieŽn. Een en ander draagt bij in het ontwikkelen van een groter Bewust Zijn. Dr. Edward Bach is de grondlegger van de (Bach)bloesemremedies; intussen zijn er vele nieuwe systemen met nieuwe remedies ontwikkelt, ieder met een zeer eigen werking.

Body Stress Release Body Stress Release betreft een holistische techniek die zich richt op het lichaam als geheel en is gebaseerd op een groot respect voor het zelf-herstellend vermogen van het lichaam.
De techniek van BSR is erop gericht het lichaam te stimuleren om vastgezette spanning los te laten. Het is geen alternatief voor de reguliere geneeskunde, maar een aanvulling hierop.


Bowentechniek Dit is een zeer effectieve op het lichaam gerichte behandelingsmethode, die in AustraliŽ is ontwikkeld door de heer Thomas Bowen. De Bowentechniek bestaat uit een aantal bewegingen over spieren, huid, pezen en bindweefsel. Deze bewegingen worden 'moves' genoemd. Hiermee kun je, via het zenuwstelsel, direct gebruik maken van het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Het werkt vaak zo direct, dat er na een of twee behandelingen al verbetering optreedt van de klachten.

Chinflex Chinflex betreft de Chinese voetreflexmassage en kan zowel preventief worden ingezet om ziekten te voorkomen als bij de behandeling van klachten. Het is een duizend jaar oude, goede ontwikkelde Oosterse vorm van massage waarbij niet alleen de voeten, maar ook de knieŽn, onderbenen, meridianen en acupunctuurpunten worden gemasseerd.

Chiropractie Chiropractie is een vorm van manuele therapie en wordt ook wel 'bottenkraken' genoemd. Het omvat de diagnose, behandeling en preventie van aandoeningen van het bewegingsapparaat, voornamelijk de stoornissen die betrekking hebben op de wervelkolom. Chiropractoren hebben een zesjarige erkende universitaire opleiding genoten.

Coaching Coaching is een vorm van persoonlijke begeleiding door middel van gesprekken op basis van een gelijkwaardige een-op-een relatie. Een coach kan worden ingeschakeld bij het definiŽren van doelen en bij het vergroten van de persoonlijke effectiviteit. Het is gericht op het hier en nu en de toekomst. Resultaten zijn ondermeer: meer zelfvertrouwen, motivatie, stressbestendigheid, herkennen van niet ondersteunende gedragspatronen, zelfdiscipline en het bereiken van doelen.

Cognitieve gedragstherapie Dit is een van de meest gebruikte therapievormen voor de behandeling van psychische klachten en probleemgedrag. De behandelmethode is gebaseerd op de theorie dat gedachten, gevoelens en gedrag onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Met cognitieve gedragstherapie worden gedachtepatronen van cliŽnten zodanig beÔnvloed, dat er ruimte ontstaat voor positieve gevoelens en gedragingen.

Counseling Counseling ofwel gesprekstherapie richt zich op emotionele (psycho-sociale) hulpverlening. Het heeft tot doel inzicht te verkrijgen in gedachten en gevoelens door middel van gesprekken. Herdoor ontstaat helderheid en kunnen bewuste keuzes worden gemaakt en veranderingen in het leven worden doorgevoerd.

Cranio-Sacraaltherapie Deze therapie gaat er vanuit dat alles wat de mens meemaakt wordt opgeslagen in het bindweefsel. Op een gegeven moment is al deze, bewust of onbewust opgeslagen onverwerkte, spanning van ons innerlijk systeem en ons bindweefsel zo groot geworden, dat onze eigen kracht niet meer voldoende kan doorkomen. Ontspanning is dan noodzakelijk. Door lokaal zeer subtiele handgrepen toe te passen kunnen blokkades worden opgelost op een manier die lichaam en geest aankan.

Creatieve Therapie Dit is een unieke behandelwijze voor mensen met psychische problemen. De innerlijke wereld wordt door middel van tekenen, schilderen en boetersen onthuld. Creatieve therapie geeft op speelse wijze uiting aan onbewuste gevoelens en gedachten, zodat heling kan plaatsvinden.

Droomanalyse Droomanalyse interpreteert veel voorkomende elementen in een droom. Door de symboliek van  dromen te verklaren, wordt inzicht verkregen in de persoonlijke symbolentaal met de daarin verborgen boodschappen. Dromen kunnen dan als ondersteunende raadgevers gebruikt worden.

Edelsteentherapie Edelsteentherapie behelst het toepassen van kristallen en edelstenen met een krachtige genezende werking. Iedere edelsteen en kristal op zich heeft unieke eigenschappen welke ingezet kunnen worden bij ziektebeelden. De balans wordt hersteld op zowel fysiek, emotioneel als geestelijk niveau. Deze geneeswijze is goed te combineren met andere energetische therapieŽn.

EFT Emotional Freedom Techniques betreft een snelle en eenvoudige methode om emotionele problemen zoals angsten, boosheid, verdriet te behandelen. Er wordt gebruik gemaakt van breintechnieken en het kloppen op verschillende meridiaanpunten.

EMDR Eye Movement Desensitization and Reprocessing is een behandelmethode om traumatische gebeurtenissen, angsten en pijn te verwerken. De gebeurtenis wordt opnieuw opgeroepen door beeldvorming. Door breintechnieken worden de hersenen aangestuurd om de gebeurtenis te vervangen door een nieuw positief beeld.

Emotiemanagement Emotiemanagement is een methode waarbij lichaamsgerichte oefeningen, energetische en mentale technieken worden ingezet voor het opheffen van blokkades en het creŽren van balans. Binnen emotiemanagement wordt ondermeer gebruik gemaakt van technieken als EFT en TAT.

Emotioneel Lichaamswerk (ELW) ģ Emotioneel Lichaamswerk is een ervaring- en lichaamsgerichte methode om mensen in hun emotionele, fysieke en mentale ontwikkeling te ondersteunen en/of dieper liggende problematiek te helpen verwerken. Uitgangspunt is dat psychische spanningen lichamelijk beleefd worden; dat lichaam en geest elkaar beÔnvloeden.

Energetisch dierengeneeskunde Bij energetische dierengeneeskunde wordt gewerkt met alom aanwezige universele energie. Met deze universele energie wordt het zelfgenezende vermogen van het dier hersteld, zodat genezing op natuurlijke wijze plaatsvindt.

Familieopstellingen Met het opstellen van een familie worden emotionele spanningsvelden binnen families helder en kan de onderliggende oorzaak van problemen worden opgespoord. De cliŽnt zoekt uit een aantal deelnemers een representant voor zichzelf en zijn familie, welke fysiek worden opgesteld.
Naast famillieopstellingen zijn er ook organisatieopstellingen.


Feng Shui Feng Shui gaat uit van de filosofie dat door de juiste bouw en inrichting van een woning de gezondheid van de bewoners gunstig kan worden beÔnvloed.

Fytotherapie Fytotherapie wordt ook wel kruidengeneeskunde genoemd. Door het toepassen van kruiden op verschillende manieren (inname, inhaleren, smeersels etc.) wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam geactiveerd.

Gelaatdiagnostiek Gelaatdiagnostiek bestaat uit het lezen van het gezicht. Men kan aan de hand van de huidskleur, de lijnen, rimpels, groeven en beharing aanwijzingen vinden over wat er zich aan fysieke processen afspeelt.

Gedragstherapie Deze therapie is gebaseerd op de theorie dat een groot deel van het menselijk gedrag is aangeleerd. Psychische klachten en andere problemen ontstaan uit aangeleerd gedrag. In gedragstherapie leert men het destructieve gedrag om te zetten naar een constructiever gedrag. Hierdoor verminderen of verdwijnen klachten.

Gestalttherapie Deze therapie richt  zich op zelfontplooiing van de totale persoon. De balans (her)vinden tussen lichaam, emoties en denken. Het is een actieve en ervaringsgerichte vorm van therapie, waarin het nemen van verantwoordelijkheid voor het denken en doen op de voorgrond staat.

Handleeskunde Hierbij worden alle aspecten in en van de hand geanalyseerd, zoals lijnen, heuvels, temperatuur, nagels, flexibiliteit. Karaktereigenschappen, talenten en struikelblokken komen hierdoor aan het licht alsmede fysieke, emotionele, psychologische en spirituele ontwikkelingen.

Haptonomie Haptonomie houdt zich bezig met de gevoelsbeleving van de cliŽnt en hoe hij met zichzelf en anderen omgaat. Men leert zich meer bewust te zijn van het eigen lichamelijke gevoel en doet inzicht op in de wisselwerking tussen denken, voelen en de  fysieke uiting.

Haptotherapie Bij haptotherapie is er sprake van een therapeutisch proces tussen de haptotherapeut en cliŽnt. Een haptotherapeut heeft een vijfjarige post-HBO opleiding gevolgd om de leer van haptonomie te kunnen toepassen. Haptonomie is de leer die zich bezighoudt met de gevoelsbeleving van de cliŽnt en hoe hij met zichzelf en anderen omgaat. Men leert zich meer bewust te zijn van het eigen lichamelijke gevoel en doet inzicht op in de wisselwerking tussen denken, voelen en de fysieke uiting.

Holistic Pulsing Dit is een massagevorm, waarbij gebruik wordt gemaakt van wiegende, stretchende en openende bewegingen. Deze methode werkt zeer kalmerend op het zenuwstelsel, het versterkt het immunsysteem en het stimuleert het loslaten van toxinen (gifstoffen) in het lichaam.

Holistische Massage Bij Holistische massage wordt uitgegaan van de totale mens (lichaam en geest). Naast een lichamelijke behandeling door middel van massage wordt er ook gekeken naar de omstandigheden, de persoonlijkheid en de intermenselijke relaties van de persoon.

Homeopathie (klassieke ..) Hierbij wordt de onderliggende oorzaak van een ziekte genezen in plaats van de symptomen. Het gelijke wordt met het gelijke bestreden door een zeer verdunde vorm van een middel, dat diezelfde symptomen veroorzaakt, in te nemen. Het zelfgenezend vermogen wordt geactiveerd, waardoor het lichaam zichzelf hestelt. De homeopaat neemt een uitgebreide anamnese af, stelt een diagnose en daarna wordt het juiste middel meegegeven.

Hotstone massage Bij deze massage wordt gewerkt met warme, afgeronde basaltstenen. Dit zijn vulkanische stenen, die door invloed van water en zand glad gepolijst zijn. De stenen kunnen op acupuntuurpunten en meridianen worden gelegd, waardoor zij bijdragen aan een positief zelfherstel van het lichaam.

H.S.P.-begeleiding Personen die hoog sensitief zijn en die willen leren omgaan met hun gevoeligheid worden hierin begeleid. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het omzetten van moelijkheden in mogelijkheden. Met behulp van gesprekken, effectieve en praktische oefeningen kan de weg worden vrijgemaakt naar het omgaan met en het inzetten van deze waardevolle eigenschap. Bewustwording is hierbij het sleutelwoord. Tevens wordt er op deze wijze een evenwichtige basis gecreŽerd.

Hypnotherapie- en regressie Dit is een therapievorm, die verborgen herinneringen en weggestopte traumatische ervaringen naar de oppervlakte brengt. Door inzichten kunnen deze eerder opgedane ervaringen beter worden verwerkt waardoor meer balans in het leven ontstaat. De hypnotherapeut helpt anderen met allerhande aandoeningen, gedragstoornissen en geestelijke of emotionele problemen.

Iriscopie De fysieke gesteldheid is af te lezen aan de hand van de iris. De patronen laten zien hoe vitaal bepaalde organen zijn en waar men op dient te letten ten aanzien van de gezondheid. De iriscopist kan cliŽnten begeleiden naar een gezonde leefstijl.

Janosh energetische therapie Bij Janosh energetische therapie wordt gebruik gemaakt van hologrammen (codes) met een bepaalde frequentie en activaties om een hoger bewustzijn te creŽren, je ziel te laten groeien en vanuit vrijheid te kunnen leven. Keuzes in je leven kunnen hiermee worden bekrachtigd; de focus ligt op wie je bent en wat je wilt bereiken.

Jassentechniek Door middel van de ĎJassentechniekí kan ballast in korte tijd worden losgelaten. Ballast in de vorm van bijvoorbeeld burn-outsymptomen, stress, vermoeidheidsklachten, angsten, fysieke klachten. Resultaat is ondermeer: meer (zelf-)vertrouwen, energieker etc.

Je kunt je leven helen - Louise Hay Lousie Hay gaat ervan uit dat het leven niet iets is wat je overkomt, maar dat gedachten en overtuigingen over jezelf en over het leven vaak de oorzaak zijn van emotionele en lichamelijke problemen. Louise Hay leert je dat je van jezelf mag houden en dat dit zelfs heilzaam is. Zij geeft manieren aan waarmee je je gedachten kunt veranderen. Wilt u zichzelf beter leren kennen en de kwaliteit van uw leven verbeteren dan kunt u een cursus 'Je kunt je leven helen' volgen bij een gecertificeerd cursusleider/trainer.

Karma-healing Ervaringen uit een vorig leven die nog niet zijn geheeld kunnen problemen geven in het huidige leven. Karma-healing zorgt ervoor dat je zicht krijgt op jouw karma. Deze bewustwording maakt dat je een en ander kunt loslaten. Veelal wordt er gewerkt met Engelen.

Kindercoaching Bij kindercoaching worden zowel het kind als de ouder ondersteund bij opvoed- en gedragsproblematiek. Kinderen worden begeleid bij het vergroten van hun zelfvertrouwen en het ontwikkelen van hun talenten/kwaliteiten. Hierbij wordt rekening gehouden met de belastbaarheid van het kind en de mogelijkheden die bij de ontwikkelingsfase horen.

Kinesiologie Kinesiologie is de leer die zich bezighoudt met de motoriek van het menselijk lichaam. Daarnaast is het een therapeutische manier van werken, waarbij er gebruik wordt gemaakt van spiertesten om uit te zoeken waar, waarom en wanneer de balans in het lichaam verstoord is geraakt en tegelijkertijd hoe de balans kan worden hersteld.

Klankschaalhealing Dit is een hulpmiddel op weg naar ontspanning en werkt helend op lichaam en geest. De trilling van een klankschaal is krachtig en verplaatst zich snel door een lichaam, doordat ons lichaam voor 80% uit water bestaat; het gevolg is een innerlijke massage. Een gezond lichaam heeft een eigen trilling, omdat het goed is afgestemd en trilt in een eigen frequentie. Wanneer het systeem in onbalans is, door bijvoorbeeld ziekte of een blokkade, is deze frequentie verstoord. Klankschaalhealing kan dit herstellen.

Kleurentherapie Deze therapie maakt gebruik van kleuren om lichaam, ziel en geest met elkaar in harmonie te brengen. De basis van kleurentherapie is het 'energiesysteem' van het lichaam, zoals dat in oosterse geneeswijzen en veel religies al eeuwenlang wordt erkend. Alle kleurentherapeuten hebben echter hun eigen manier van werken en vaak maken ze naast kleuren gebruik van andere technieken, zoals aromatherapie of massage.

Kruidengeneeskunde Deze vorm van geneeskunde betreft het behandelen van gezondheidsklachten en ziekten met plantaardige middelen, waarvan men een medicinaal effect veronderstelt. Kruidenmiddelen kunnen op veel manieren worden gemaakt en gebruikt. Voorbeelden zijn theeŽn, poeder, sap, siroop, tinctuur, zalf, kompressen en baden.

Kunstzinnige therapie Dit is een onderdeel van de antroposofische geneeskunde. De nadruk ligt op de eigen activiteit. Zelf kunstzinning bezig zijn spreekt de gezonde kern van de mens aan. Wanneer de balans tussen geestelijk, psychisch, ziele en/of lichamelijk evenwicht is verstoord, kan deze therapievorm helpen de balans weer te herstellen. De middelen waarmee wordt gewerkt komen uit de beeldende kunsten, muziek en spraakkunst. Deze werken direct in op de ziel en de therapeutische werking gaat tot in het lichamelijke.

Lichaamkaarsbehandeling Er wordt tijdens de behandeling gewerkt met lichaamskaarsen, welke een hulpmiddel zijn voor  het opheffen van energieblokkades in het lichaam. De lichaamskaarsen worden vooral ingezet bij ontstekingen, gewichtspijnen, menstruatiepijn en krampen. Het heeft tevens een positief effect op de spijsvertering, het zenuwstelsel, hart en bloedvaten. De kaars wordt tijdens de behandeling op de huid gezet met daartussen een tissue.

Lichaamswerk Lichaamswerk is erop gericht om mensen in contact te brengen met hun oorspronkelijke levensenergie, authenticiteit en kwaliteiten. Ons lichaam vormt hierbij een bron van energie en wijsheid. Door te leren luisteren naar het lichaam worden we ons bewust van spanningen, gevoelens, onderliggende behoeften en verborgen patronen. Als de onderdrukte spanning of emotie wordt geuit, kan energie weer vrijer stromen.

Magneettherapie Deze therapie versterkt het zelfgenezende vermogen van het lichaam door middel van kleine magneetjes. Het werkt tevens pijnstillend doordat het lichaam een betere doorbloeding krijgt.

Magnetiseren Je brengt door middel van je handen een polariteitenergie over op een persoon, bij wie deze energie is verstoord. Dat kan wat verlichitng of een kriebelig gevoel geven op de plek waar de handoplegging plaatsvindt. De levenskracht, die er altijd is geweest, gaat weer stromen.

Mandala tekenen Mandala's drukken uit wat zich afspeelt in jou als mens, bewust of onbewust. Mandala tekenen betreft het tekenen van afbeeldingen en daarna inkleuren, met een cirkel als uitgangspunt. Mandala betekent cirkel in het Sanskriet. Mandala's dienen als meditatief middel, zowel in de ontstaansfase als nadien. Het tekenen van mandala's kan helpen om energieŽn te her-inneren (vanuit het collectief onbewuste in het bewustzijn) en ver-innerlijken (van 'ver', van buiten ons, in ons bewustzijn) en in het eigen fysieke, emotionele en pscyische lichaam te brengen, te manisesteren. 

Manuele geneeskunde Deze vorm van geneeskunde houdt zich bezig met het onderzoek en de behandeling van klachten van het 'bewegingsapparaat', d.w.z. wervelkolom, spieren en gewrichten van armen en benen. Centraal hierbij staat het onderzoek van de gewrichten. Het blijkt namelijk dat de oorzaak van veel pijnklachten, o.a. spierpijn, gezocht moet worden in een stoornis van de beweeglijkheid van een gewricht.

Massage Massage is het toepassen van gestructureerde of ongestructureerde druk, spanning, beweging of trilling - manueel of met mechanische hulp - op de zachte weefsels van het lichaam.

Mediation & Conflictbemiddeling Bij mediation & conflictbemiddeling gaat het om het gezamenlijk oplossen van een conflict met behulp van een neutrale, onafhankelijke derde. Een mediator begeleidt partijen bij het vinden van een eigen oplossing voor een conflict. Bij vrijwel elk conflict is een oplossing mogelijk die aanvaardbaar is. Vaak is het zicht hierop gedurende het conflict vervaagd, omdat beide partijen zijn verzand in hun eigen gelijk. Mediation kan hierin verandering brengen.

Meditatie Meditatie is een techniek, die de mens in staat stelt lichaam en geest te ontspannen en tevens de geest te verlossen van onnodige gedachten en hersenactiviteit. Tijdens de meditatie kan er worden gefocust op een object, een woord dat wordt herhaald, sensaties in het lichaam, gedachten of ademhaling om de geest te concentreren.

Mesologie Mesologie zoekt de geneeskracht in de individuele balans en brengt het functioneren in kaart. Zo ontstaat een overzicht van functies en de dysfuncties, de persoonlijke kracht en de oorzaken van klachten. Mesologie verbindt wetenschappelijk medische kennis met kennis uit de traditionele geneeswijzen. Mesologie vormt de brug tussen regulier en complementair, tussen West en Oost. De therapie bestaat uit individuele voedingsadviezen, fytotherapie, homeopathie, orthomoleculair en leefregels om de eigen balans te herstellen en te behouden.

Mindfulness Mindfulness is een onderdeel van het zogenaamde 'achtvoudige pad' en heeft zijn oorsprong in het Boeddhisme. Door mindfulness te 'beoefenen wordt het mogelijk de werkelijkheid te aanvaarden en bewust aandacht te geven aan jezelf en alles om je heen. Het is leven in het moment. Vanwege de praktische mogelijkheden is het inmiddels ook in het Westen medisch erkend.

Mindfulness based cognitive therapy MBCT wordt ook wel aandachtgerichte cognitieve therapie genoemd. Het is een nieuwe vorm van psychotherapie. De combinatie van mindfulnesstechnieken en cognitieve therapie leert cliŽnten in het NU te zijn met alles wat er is. De werkelijkheid wordt geaccepteerd zoals deze is, zodat rust en vrede kan worden bereikt. Het richt zich NIET op problemen meer op gelukkiger worden.

Moxa therapie Moxa therapie is een onderdeel van acupunctuur en de Traditionele Chinese Geneeskunde. Het is een behandeling met een moxastick van een acupunctuurpunt op het lichaam. Een moxastick heeft veel weg van een grote sigaar. Als je deze aansteekt, verspreidt hij over het acupunctuurpunt een intense warmtestraling, die erg aangemaam is en absoluuut niet pijnlijk.

Narratieve therapie Narratieve therapie is gebaseerd op de verhalen die een mens maakt over zijn/haar leven en wordt ook wel de verhalende therapie genoemd.
Er wordt onderzocht welk verhaal jouw identiteit bepaalt en hoe je jezelf en je eigen identiteit kunt herdefiniŽren en welke gevolgen deze verhalen hebben op denken en voelen en daarmee op jezelf en je omgeving. Er wordt gezocht naar nieuwe perspectieven en daarmee wordt afstand geschapen tussen Ďeen probleemí en Ďde cliŽntí.


Natuurgeneeskunde Natuurgeneeskunde bestaat uit een verzameling geneeswijzen die het zelfhelend vermogen van de mens stimuleren. Ziekte wordt gezien als een poging van het lichaam om verstoring op te ruimen of als een aanpassing om minder last te hebben van verstorende factoren. De natuurarts kijkt dan naar middelen om te reinigen, te herstellen, te ondersteunen en te stimuleren.

NES therapie NES therapie is een methode om inzicht te krijgen in de gezondheid en om deze te verbeteren.
NES is ontwikkeld door Peter Fraser en Harry Massey en gebaseerd op de ontdekking van het Human Body Field. Het Human Body Field (HBF) is een energieveld rondom het menselijk lichaam die zijn oorsprong vindt in de kwantumfysica. In dit energieveld ligt informatie opgeslagen over onze fysieke, emotionele en mentale gesteldheid.
Verstoringen in het HBF kunnen vervolgens gecorrigeerd worden met zogenaamde NES Infoceuticals. Infoceuticals zijn energetische druppels die het HBF herstellen. Herstel van het HBF leidt vervolgens tot vermindering of opheffing van klachten. Zo wordt ook met de NES gewerkt aan het opsporen en opheffen van de oorsprong van storingen in plaats van dat enkel de symptomen worden bestreden.
De NES therapie kan dus zowel bij fysieke, mentale als emotionele problemen worden ingezet.


NEI Neuro Emotionele Integratie (NEI) is een methode die het beste haalt uit de acupunctuur, bio-kinesiologie, neurowetenschappen en toegepaste psychologie. De methode biedt een snelle en eenvoudige manier om emotionele blokkades op te lossen. Met behulp van spiertesten en het stellen van vragen aan het onderbewuste geheugen is het mogelijk om er achter te komen wat er in het verleden is gebeurd dat je er nu van weerhoudt een gelukkig leven te leiden. Een simpele ademhalingstechniek kan emotionele blokkades opheffen en de weg vrij maken voor genezing, groei en ontwikkeling.

NLP NeurolinguÔstisch Programmeren (NLP) is een methodiek voor training, coaching en communicatieverbetering. Deze methodiek werd ontwikkeld in de jaren zeventig van de twintigste eeuw aan de Universiteit van CaliforniŽ. Het is een model dat praktische technieken biedt voor doelgerichte verandering, waarin de innerlijke beleving en het overdraagbaar maken van bijzondere menselijke vermogens centraal staan.

Numerologie Numerologie is een esoterische wetenschap, aangaande levenszingeving, die ervan uitgaat dat alles in het leven kan worden beschreven in getallen, net als de wiskunde dat in wetenschap hanteert. Er wordt  gekeken naar de kwaliteit, de symbolische betekenis van de getallen. De grondlegger van numerologie als oude wetenschap is Pythagoras. De getallensymoboliek zou echter al veel ouder zijn en terug te voeren naar het Stenen Tijdperk.

Ontspanningstherapie Deze therapie is gebaseerd op de klassieke vorm van ontspanningstherapie, haptonomie en cranio-sacraaltherapie. De behandeling gaat uit van een directe samenhang tussen lichaam en geest. Om de stressreacties beter te begrijpen en in gunstige zin te beÔnvloeden, worden leef- en werkomstandigheden bij de behandeling betrokken. De therapeut geeft daarnaast aanwijzingen om te luisteren naar de signalen van uw eigen lichaam en geeft handvatten om er zelf mee aan de slag te gaan.

Oorkaarsbehandeling Oorkaarsen worden gebruikt om energieblokkades op te heffen en een diepe reiniging te bewerkstelligen. Vooral bij klachten in het hoofd en keelgebied (ontstekingen, irritaties) worden oorkaarsen ingezet.  Een behandeling met oorkaarsen kan ook leiden tot een verbeterde ademhaling en reukvermogen.  Het opbranden van een kaars in het oor werd in de oertijden vaak toepgepast. De oorkaars is een holle pijp die met de hand wordt gerold en is de drager van veel bio-energie.

Orthomoleculaire geneeskunde/therapie Orthomoleculaire geneeskunde ofwel voedingsgeneeskunde richt zich op het bevorderen van de gezondheid en het herstellen van ziekteprocessen. Binnen deze vorm van alternatieve geneeskunde wordt er naar gestreefd om met voeding zoveel mogelijk nodige en nuttige voedingsstoffen binnen te krijgen en zo weinig mogelijk schadelijke stoffen. Hiermee worden de oorzaken van ziekten aangepakt in plaats van de symptomen.

Orthomoleculaire suppletie Dit is gebaseerd op het stimuleren van de lichaamseigen geneeskracht met behulp van de juiste voeding en deze te combineren met vitaminen, mineralen en andere supplementen.

Osteopathie Osteopathie is een manuele geneeswijze, die functiestoornissen behandelt in de mobiliteit van gewrichten en weefsels in het algemeen. Het uitgangspunt is dat de verminderde beweeglijkheid van bepaalde lichaamsweefsels een nadelige invloed heeft op de gezondheid. Osteopaten zijn in staat om dergelijke weefsels met hun handen op te sporen en door middel van speciale technieken weer beweeglijker te maken.

Paranormaal genezen Dit betreft een behandelmethode, welke tot een van de oudste manieren van genezen kan worden gerekend. Tijdens de behandeling wordt er genezende energie naar verschillende delen van het lichaam gestuurd. Hiermee wordt getracht om bijvoorbeeld blokkades in het lichaam op te heffen. Degene die deze energie ontvangt, ervaart dit in de regel als een prettig aanvoelende warmte.

Polariteitsmassage Deze vorm van massage werd aan het begin van de vorige eeuw ontwikkeld door doctor Randolph Stone, een in Oostenrijk geboren natuurgeneeskundige. Hij ontdekte dat ons lichaam, net zoals de aarde, over polen beschikt die geladen zijn. De bovenkant van ons lichaam is positief geladen en onze voeten hebben een negatieve lading. Deze massagevorm brengt je hele energiesysteem weer in balans.

Psychobalancing Dit is een vorm van lichaamswerk, dat er vanuit gaat dat spirituele groei en psychische gezondheid te bereiken zijn als je je lichaam aandacht geeft en ontspant. Er worden diverse massagetechnieken, oefening en meditaties gebruikt. Deze technieken leren de mens in diepgaand contact te komen met zichzelf en anderen.

Quantum Touch Met behulp van simpele ademhalings- en lichaamsbewustzijntechnieken leer je te focussen en de levenskracht te versterken. Deze energie wordt ook wel Prana, Chi, Manna of Ki genoemd. Er wordt een hoog trillingsveld gecreŽerd rondom de te behandelen plek. Deze hoogfrequente trilling zet de zelfgenezing in werking daar waar het lichaam het nodig heeft. De cliŽnt zal zich door de wet van resonantie op natuurlijke wijze aanpassen aan deze hoge trilling.

Rebalancing Rebalancing bestaat uit een unieke mix van lichaamswerk (diverse massagetechnieken, ademhalingsoefeningen, actieve meditaties etc.) gecombineerd met begeleid zelfonderzoek. Die mix wordt aangevuld met vormen van coaching, die de ervaringen die je opdoet kadert en inzichtelijk maakt. Het doel van de rebalancingsessie is om op een geleidelijke manier cotnact te maken met wat je op een dieper niveau beweegt. Hierdoor ga je meer ervaren van de rijkdom van je gevoelsleven en je krijgt ook inzichten in drijfveren waarvan je je niet bewust was.

Rebirthing therapy Deze therapie werd ontdekt door Leonard Orr in de zestiger en zeventiger jaren en hij baseerde zich daarbij op eigen ervaringen en enkele ademhalingstechnieken uit de yoga. Rebirthing baseert zich in wezen op lichamelijke oefeningen, waarbij de ademhaling bewust (de persoon stuurt zijn ademhaling) en aaneengesloten is (geen onderbreking tussen inademing en uitademing) in combinatie met technieken met een mentaal en spiritueel karakter.

Rebalancing massage Bij Rebalancing(-massage) gaat men uit van de holistische benadering van de mens. Lichaam en geest zijn ťťn. Er wordt gewerkt op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau door middel van bewustwording en vrij maken van energie. Het is een manier om beter en meer te leren voelen en in contact te komen met wie je als mens werkelijk bent.

Reconnective healing Deze healing is een krachtige nieuwe manier om lichaam en geest te kunnen helen.
Je wordt verbonden met je gezonde blauwdruk waarmee je op aarde bent gekomen.
Reconnective Healing is ontdekt door Dr. Eric Pearl, Los Angeles.


Reflexologie Reflexologie is al duizenden jaren oud. De Egyptenaren en Chinezen van ver voor Christus gebruikten refloxologie al als aanvulling op hun behandeling. Door directe druk op de voeten uit te oefenen, maakten zij energie vrij en brachten zo de genezing op gang. Eunice Ingham, een Amerkaanse fysiotherapeute, introduceerde in de jaren dertig van de vorige eeuw de moderne reflexologie in het Westen. Zij verfijnde de techniek, waarbij zij uitging van oude voetkaarten.

Reiki Reiki heeft als grondlegger de Japanner Mikao Usui. Tijdens een Reikibehandeling treedt de Reikibeoefenaar als intermediair op. De universele levensenergie wordt doorgegeven aan de ontvanger en gaat zelf haar weg door het lichaam en de geest. De doorgegeven energie heeft een voedende en harmoniserende werking op energiebanen en chakra's. Het doorgeven van deze energie kan plaatsvinden door directe handoplegging, en ook op afstand.

ReÔncarnatietherapie Bij reÔncarnatietherapie wordt gewerkt aan de door de cliŽnt ingebrachte problematiek door middel van trance. Tijdens de trance wordt er terug gegaan in de tijd naar bewuste of onbewuste herinneringen in het huidige leven. Naast het werken aan problematiek in het huidige leven wordt ook bewust gewerkt met het vorige leven als herbelevinggebied.

RET Rationeel Emotieve Therapie (RET) is een methode om ongewenst gedrag of emoties van jezelf om te buigen naar meer effectief gedrag of emoties. De basis van RET is het ABC-model. Dat houdt in dat gedrag en emoties niet direct worden bepaald door de situatie, maar door de gedachten over de situatie.

Sensitief Ouderschap Sensitief ouderschap houdt in dat je je bewust bent van de behoeften van je baby. Je creŽert een innige band, die enorm belangrijk is voor zijn of haar verdere ontwikkeling. Meer zelfvertrouwen en een gezonde ontplooiing zorgen ervoor dat je baby vrij en gelukkig opgroeit.

Shambala Shambala betekent onvoorwaardelijke liefde. Het is een universele energie, die rechtstreeks uit de bron van het leven komt. Shambala is gericht op het in je eigen kracht komen. De ontwikkeling tot meesterschap over je eigen leven. Loskomen van oude patronen, verwerken en loslaten van angst, ontdekken wie je bent.

Sjamanisme Dit is een overkoepelend begrip voor traditionele geloven en praktijken uit verschillende culturen. Kenmerkend is dat de beoefenaars (Sjamanen) met behulp van trance contact hebben met 'een andere werkelijkheid', geesten of natuurgoden. Zij zetten dat contact onder meer in bij het genezen van zieken.

Shantala babymassage In zijn oorspronkelijke vorm betreft dit een totale ritmische lichaamsmassage voor baby's. Deze massagevorm is afkomstig uit India. De Franse arts Frederick Leboyer kwam in India in contact met een vrouw die de massage toepaste op haar kinderen. Aan deze vrouw is de naam van de massage ontleend. Frederick Leboer heeft Shantala babymassage geÔntroduceerd in Europa.

Shiatsu Shiatsu - Shi = vinger en atsu = druk - is een therapie die in Japan is ontwikkeld door Tokujiro Naikoshi. Shiatsu is gebaseerd op westerse kennis over anatomie en fysiologie, maar niet op de westerse vormen van therapie. Bij Shiatsu worden de duimen, vingers en handpalmen gebruikt om druk uit te oefenen op bepaalde plaatsen op het lichaam. Hierbij wordt door de behandelaar niet met spierkracht gewerkt, maar wordt het lichaamseigen gewicht gebruikt om druk uit te oefenen.

Spagyriek Spagyriek is een alchemistische plantgeneeskunde, gebaseerd op de helende kracht van de natuur en op de transformerende kracht van alchemie. Al eeuwenlang worden planten en kruiden vanwege hun heilzame effecten in allerlei culturen gebruikt. In de spagyriek wordt deze kennis toegepast in essences en complexen die de kwaliteiten van homeopathie, fytotherapie, aromatherapie, bloesemtherapie en mineralentherapie (zoals celzouten) in zich verenigen.

Speltherapie Speltherapie is een hulpmiddel om gestagneerde ontwikkeling weer op gang te brengen. Het spel geeft het kind de gelegenheid te ontspannen, gedachten, gevoelens en wensen te uiten, ervaringen te verwerken en te experimenteren met allerlei vormen van gedrag. De speltherapeut biedt het kind de mogelijkheid tot het beleven van nieuwe ervaringen en helpt het kind om emotioneel en cognitief nieuwe inzichten te verwerven.

Speyertherapie Speyertherapie is door  Dr. Simon Speyer in de USA ontwikkeld. Het is een intensieve psychotherapeutsiche behandeling voor mensen die last hebben van alle klachten die met het gevoelsleven te maken hebben. Problemen die mentaal, emotioneel of lichamelijk worden ervaren.

Spirituele verloskunde Spirituele verloskunde is een proces van Eenwording. Een proces waarin je jezelf kunt helen. Dit houdt in dat je je steeds minder afscheidt en steeds meer verbindt met al wat leeft, met als resultaat een liefdevolle omgang met je zelf en anderen.

Stemtherapie Deze therapie gaat er vanuit dat alles wat je in je leven(s) hebt meegemaakt in het lichaam ligt opgeslagen. De stem raakt datgene aan wat nog niet is verwerkt en brengt door dit middel van de juiste aanraking tot expressie. Het klank geven aan emoties werkt bevrijdend, niet alleen omdat het lichaam, dat vaak sinds de kindertijd is verkrampt, zich kan ontladen, maar ook en vooral omdat die ervaring onze ogen opent voor alle realiteiten, ons bevrijdt van illusies, onze verdrongen herinneringen teruggeeft en vaak symptomen daarvan laat verdwijnen.

Stoelmassage Deze vorm van massage is gebaseerd op traditionele Japanse drukpuntmassage op een massagestoel en wordt gegeven door de kleding heen op hoofd, rug, nek, schouders, armen, handen en heupen. Het resultaat is dat men zich ontspannen en verfrist voelt. Het wordt veel in het bedrijfsleven ingezet, omdat het preventief werkt tegen verschillende werkgerelateerde klachten, zoals stress en RSI.

Stresscounseling Dit is een praktische vorm van hulpverlening voor geestelijk gezonde mensen die, tijdelijk, een probleem ervaren. Counseling is een laagdrempelige oplossingsgerichte vorm van begeleiding bij probleemsituaties of het nu gaat om problemen op het werk of thuis, veranderingen of lichamelijke problemen die niet te verklaren zijn.

Tera Mai Tera Mai betreft een helingsmethode waarvan de Amerikaanse Kathleen Milner de grondlegster is. Het Tera Mai Reiki helingssysteem gaat verder dan door het oorspronkelijke door dr. Usui ontdekte Reiki-systeem. Het betreft een zeer intense, krachtige helingsenergie. De naam Tera Mai is beschermd. Iedere Reiki-Master die deze naam gebruikt volgt exact de helingsmethode zoals Kathleen Milner deze uitdraagt.

TAT - Tapas Acupressure Technique TAT is een techniek, ontwikkeld door Tapas Fleming, een Amerikaanse acupuncturist, welke kan worden ingezet bij allergieŽn, psychologische trauma's en fobieŽn. TAT is vooral ook geschikt voor het aanpakken van emotionele aspecten die voortvloeien uit gebeurtenissen en overtuigingen. De nadruk en werking liggen in het loslaten van emoties. De methode bestaat uit een specifieke houding, het vasthouden van een aantal acupunten en het gebruik van affirmaties.

Touch for health Dit is een testmethode waarmee informatie kan worden verkregen over het functioneren van het autonome zenuwstelsel. De testen worden uitgevoerd door het meten van de spierspaning in diverse spiergroepen met en zonder energetische of emotionele belasting op het lichaam. Op deze manier kunnen verstoringen van het autonome zenuwstelsel en emotionele blokkades worden opgespoord.

TRE, Trauma & Tension Release Exercises TRE is een nieuwe techniek om (chronische) spanningen, onverwerkte emoties en dagelijkse opgelopen stress los te laten. Het resultaat van TRE is meer innerlijke rust en kalmte. Bij TRE wordt niet gesproken over problemen, trauma's en emoties. Vervelende, schokkende ervaringen worden niet herbeleefd.

Vlindermassage Vlindermassage is een eenvoudige, zachte en subtiele massage van de rug die diep inwerkt op het centrale zenuwstelsel. Deze massage zorgt niet alleen voor een diepe ontspanning, maar herstelt ook het evenwicht in het lichaam en nodigt het lichaam uit blokkades en oude spanningen los te laten. Daardoor is het tevens een ideaal middel voor allerlei kwaaltjes. Vlindermassage kan op zichzelf gegeven worden, maar kan ook makkelijk ingepast worden in andere massagevormen.

Voeding- en gezondheidstherapie Dit omvat diverse therapieŽn om op een bewuste en natuurlijke manier ziektes en klachten te behandelen en te voorkomen. Bij gezondheidstherapie gaat de aandacht uit naar het lichamelijke, emotionele, psychische en spirituele welzijn.
In de voedingstherapie gaat het erom de spijsvertering op een zo efficient mogelijke manier te laten verlopen, zodat de vertering en absorptie van voedignsstoffen optimaal kan plaatsvinden.


Voetreflexologie Voetreflexologie gaat uit van de gedachte dat 'ziek' zijn een signaal van het lichaam is. Er is een verstoring van de harmonie tussen lichaam en geest ontstaan en dat is terug te vinden op de voet in o.a. pijn, jeuk, eelt, transpiratie en kleurverschil. Door gebruik te maken van massage, warmte en drukpunten op de voet, kan de reflexoloog de blokkades opheffen en de harmonie helpen herstellen.

Voice Dialogue Voice Dialogue gaat er vanuit dat er verschillende subpersonen in ieder mens aanwezig zijn. Deze subpersoonlijkheden zijn energiepatronen in ons, die opereren als zelfstandige energieŽn, ieder met zijn eigen wil, gedachten, gevoelens, wensen en bewustzijn. De kern van de methode is het manifest maken van de verschillende subpersoonlijkheden in iemand, ze vanuit het innerlijk naar buiten te laten treden en ze tot een gesprek uit te nodigen. Het ego, met zijn uitvoerende functie, wordt zich daardoor bewust van de verschillende delen en wat die mee te delen hebben. Verder wordt aandacht besteed aan de toestand van 'getuige zijn', die Stone de staat van awarenees noemt: daarin kan integratie van de delen plaatsvinden.

Yoga Yoga is een hindoÔstische filosofie die leert de geest, het gevoel en het lichaam te beheersen. In het Westen is er sinds de laatste helft van de twintigste eeuw steeds meer aandacht voor yoga. Meestal gaat het daarbij om onspanningsoefeningen uit de Hatha Yoga. Deze bestaat grotendeels uit asana's (lichaamshoudingen) en pranayama (ademhalingstechnieken). De Hatha Yoga vormt de basis voor veel andere, verder ontwikkelde soorten van fysieke yoga.

Zwangerschapsmassage Deze massage werkt ontspannend, versoepelt de spieren en stimuleert de bloedcirucualtie van de moeder en het kind. Het zorgt ervoor dat de ademhaling dieper wordt en het hoofd even mag rusten. De behandeling zorgt er ook voor dat je even stil staat bij alle veranderingen in je lichaam. Hierdoor word je je bewuster van de baby in je buik.

druk deze pagina af stuur deze pagina door
Contact | Sitemap | Privacy